Alles wat met “groen zakendoen” te maken heeft
 
Voorbeelden van groene Belgische bedrijven

Voorbeelden van groene Belgische bedrijven

samen-sterk-voor-groen-ondernemen.België loopt volgens de internationale duurzaamheid vergelijking van de FOD Economie Europees duidelijk achter met het aantal kmo’s die een klimaatneutrale strategie hebben. Een derde van de kmo’s in België biedt groene producten of diensten aan. Dit is hoger dan Duitsland, maar lager dan bijvoorbeeld Frankrijk, Luxemburg en Nederland. En dan zijn er ook nog diverse bedrijven die beweren dat zij meer voor het milieu doen dan in werkelijkheid het geval is. Ze laten hun diensten of producten dus een stuk ‘groener’ lijken, dan dat deze in werkelijkheid zijn. Zij doen met andere woorden aan greenwashing. Iets wat wettelijk strafbaar is.

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen programma

Volgens de Vlaamse Kamers van Koophandel (VOKA) is sinds de Verenigde Naties in 2015 hun ‘Agenda 2030’ lanceerden, iedereen veel meer over duurzaamheid gaan nadenken en praten. Zo ook over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, beter bekend als de SDG’s ( Sustainable Development Goals).

De VOKA heeft om deze reden een programma van groen of duurzaam ondernemen opgesteld dat aan de realisatie van deze verschillende SDG’s bijdraagt. Iets wat bij een correcte uitvoering tot de Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) toekenning van het bedrijf leidt. Een bedrijf dat drie jaar achter elkaar een positieve evaluatie krijgt en daarbij ook de acties binnen elk van de 17 SDG’s realiseert, krijgt hierbij een speciaal certificaat uitgereikt: het SDG Pioneer certificaat van het United Nations Institute for Training and Research (UNITAR). 

Een prima groene inspiratiebron

Deze VCDO vormde een prima stimulans en groene inspiratiebron voor de Brouwerij Huyghe uit Melle, TVH Parts uit Waregem en Stagobel Electro uit Deinze. En ook het Gentse techbedrijf Sofico, Citrique Belge uit Tienen maken deel uit van de best practices in 2020  in Belgie. 

  • Brouwerij Huyghe geeft daarbij het goede voorbeeld op het gebied van waterefficiëntie en -zuivering. 
  • Terwijl het Sofico’s Miles platform onder meer duurzame mobiliteitsoplossingen aanbiedt. 
  • Stagobel ondersteunt de circulaire economie effectief door slimme groene product-dienstcombinaties te creëren.

Duurzame energie en groene opwekkers

Daarnaast is er ook BEE uit Mechelen, dat volgens hun eigen website het enige Belgische B2B-energiebedrijf is, een bedrijf dat een totaalservice op het gebied van duurzame energie aanbiedt. Het ontwikkelt, financiert, bouwt en exploiteert allerlei nieuwe duurzame productie-installaties. En BEE produceert daarnaast groene stroom en warmte. Zo levert BEE een groene energieoplossing op maat.

Het Brusselse Bolt biedt naar eigen zeggen een energieplatform aan dat tegen de stroom ingaat! Bolt is daarmee het allereerste energieplatform dat echt een duurzaam Belgisch stroomnet wil maken. Je kunt via Bolt immers rechtstreeks jouw energie van lokale, groene opwekkers kopen. Zo weten de afnemers van deze groene energie precies waar die energie vandaan komt. En waar hun geld naartoe gaat!

Er zijn vele Belgische initiatieven om duurzaam ondernemen mogelijk te maken. Verdiep je als ondernemer ook in deze mogelijkheden. Doe dit vooral als jij als trotse Belgisch firma als groen bedrijf ook een voorbeeld voor anderen wilt worden. 28 Vlaamse bedrijven gingen jou met hun VCDO toekenning in 2021 al voor.