Alles wat met “groen zakendoen” te maken heeft
 
Subsidies groen ondernemen in België

Subsidies groen ondernemen in België

subsidie-en-regels-voor-groen-ondernemenHet investeren in nieuwe en duurzame energiebesparende of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kost soms veel geld. Als je als bedrijf echter graag groen en duurzaam wilt ondernemen, dan bieden de Vlaamse overheid, de federale overheid en andere instanties diverse subsidies, premies, plus steun of advies aan. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) geeft bijvoorbeeld subsidieadvies aan alle bedrijven die graag groene investeringen willen uitvoeren. Zo kunnen deze bedrijven gestimuleerd worden om aan een betere toekomst te werken. Dit komt zowel het milieu als de naaste medemens en de aankomende generaties ten goede. Het zal daarnaast niet alleen de reputatie van het bedrijf verbeteren, maar zal bovendien de kans op succesvoller ondernemen toe laten nemen!

Als je graag wilt weten waarom Vlaamse bedrijven groener moeten ondernemen, klik dan op deze link om daar meer interessante informatie over te lezen. Hieronder hebben we enkele subsidies uitgelicht die er voor duurzame bedrijfsinvesteringen zijn. Om bedrijven zo op een milieuvriendelijke wijze verder te helpen.

Ecologiepremie+ (EP-Plus)

De ecologiepremie+ is een financiële tegemoetkoming van de Vlaamse overheid aan kmo’s en grote ondernemingen die hun productieproces graag milieuvriendelijk en energiezuinig willen verbeteren. Een gedeelte van deze extra investeringskosten zullen in dit geval door de overheid gedragen worden. De belangrijkste voorwaarde om voor deze ecologiepremie+ in aanmerking te komen, is dat de investering op de limitatieve technologieënlijst moet voorkomen. Maar ook de technologieën die vanwege hun unieke karakter mogelijk niet op de limitatieve technologieënlijst voorkomen, kunnen soms alsnog onder specifieke voorwaarden een beroep op een strategische ecologiesteun doen.

Call groene stroom

De Vlaamse overheid stimuleert via de Call groene stroom onder meer diverse groene energie en warmte-krachtbesparingen. Dit investeringssteunprogramma is er speciaal voor een investering in middelgrote PV-installaties plus kleine en middelgrote windturbines. De PV-installaties moeten met hun omvormer vermogen groter dan 25 kW tot en met 5 MW zijn. En de op land geplaatste windturbines moeten een turbinevermogen groter dan 10 kW tot en met 300 kW hebben. Meer informatie over de benodigde stappen om van deze regeling gebruik te maken vind je in deze interactieve handleiding.

Compensatie indirecte emissiekosten

De Vlaamse overheid heeft deze compensatie indirecte emissiekosten regeling speciaal in leven geroepen. Via deze subsidie krijgen bedrijven die veel energie gebruiken, een compensatie voor die emissiekosten. Om zo te voorkomen dat bedrijven hun productie naar landen verplaatsen waar niets of veel minder voor deze emissierechten betaald hoeft te worden. Belgische bedrijven die veel energie gebruiken kunnen op deze wijze een compensatie voor die emissiekosten krijgen.

LIFE Deelprogramma Milieu

LIFE, wat in het Frans voor ‘L’Instrument Financier pour l’Environnement’ staat, is een subsidieprogramma van de Europese Unie voor de ontwikkeling plus uitvoering van een Europees geregeld natuur- en milieubeleid. De voornaamste doelstelling van LIFE is om de juiste voorwaarden te creëren om een ‘Clean Energy Transition’ mogelijk te maken. Deze LIFE regeling maakt gebruik van een zogenaamd tender principe. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) is het Vlaams contactpunt voor deze LIFE SP CET regeling. Het LIFE milieuprogramma bestaat uit 4 subprogramma’s. 

Andere overheidssubsidies groen ondernemen

Er zijn nog veel meer subsidies beschikbaar voor Belgische bedrijven die graag groen willen ondernemen. Je kunt hierbij gebruik maken van verschillende steunregelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de subsidie voor ecologisch en veilig transport (EVT). 

Start nu ook direct met groen ondernemen als jij met jouw bedrijf graag aan een duurzaam België wil werken. Het milieu en jouw (klein-) kinderen zullen je bijzonder dankbaar zijn. In een duurzame wereld verblijven is wonen op een gezonde aardbol!