De milieu-impact bij het produceren van producten speelt een grote rol bij de klimaatverandering. Deze productie is een belangrijke bron van koolstofemissies. Dit is ook een reden waarom duurzaam 3D printen goed voor ons milieu is.
Het productieproces van 3D-printen
Het productieproces van het 3D-printen zelf biedt al een veel lagere ecologische voetafdruk in vergelijking tot andere processen. Het is immers een werkproces dat tot veel minder materiaalverspilling leidt. Het feit dat er geen koolstof zware toeleveringsketens nodig zijn voor het leveren van goederen, helpt mee om het milieu te sparen. Alle producten kunnen nu op basis van digitale bestanden geproduceerd worden, en hoeven dus niet verzonden te worden.
De liefhebbers noemen het 3D-printen om de bovenstaande twee redenen al vaak een groene en milieuvriendelijke technologie. Maar de materiaalkeuze zou echter de belangrijkste factor moeten zijn die het 3D-printproces min of meer ecologisch maakt.
PLA filament: hernieuwbare type plastic voor 3D-printen
De meeste kunststoffen zijn in termen van productie, gebruik en afvalverwerking niet neutraal voor het milieu. ABS, het populairste materiaal voor 3D-printen, is bijvoorbeeld van petrochemische verbindingen gemaakt die chemische reacties ondergaan om het plastic polymeer te vormen. Het duurt helaas pijnlijk lang voordat dit polymeer biologisch afgebroken wordt.
Hoewel PLA filament ook niet echt ideaal voor het milieu is, is het wel beter dab andere type plastics. Het is een plastic dat veelal van maïszetmeel, cassave of suikerriet is gemaakt, dat in ongeveer 45 tot 90 dagen door water en koolstofdioxide uiteenvalt. Dat is vier keer sneller dan de traditionele PET-G, het materiaal waarvan de plastic zakken in de supermarkten en flessen zijn gemaakt.
Het gebruik van bio-plastics geeft milieuvoordelen
Aan de andere kant kunnen bijvoorbeeld op algen gebaseerd PLA filament een deel van het probleem van de plasticvervuiling oplossen. Deze van algen gemaakte bio-plastics, die uit hernieuwbare bronnen afkomstig zijn, hebben dezelfde functie als de standaard op aardolie gebaseerde plastic materialen. Bio-plastics zijn bovendien minder giftig en bevatten geen bisfenol A (BPA), een hormoonverstoorder die vaak wel in de traditionele plastics zit. En de bio-plastics die met hernieuwbare energie geproduceerd kunnen worden, zijn ook veelbelovend voor het substantieel verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
Dus als jij erover denkt een 3D-printer te kopen en graag rekening met het milieu wilt houden, dan kun je het beste voor een 3D-printer kiezen die met PLA (bio-)plastics print. Alleen dan levert de 3D-printtechnologie de meeste milieuvoordelen op.
Het belang van duurzaam 3D-printen
Naast efficiëntie en het gebruik van gerecyclede materialen, heeft 3D-printen meerdere positieve effecten op het milieu. Zoals onder meer het verminderen van koolstofemissies en het bieden van milieuvriendelijke en minder giftige materialen. Plus de mogelijkheid om het afval ervan te recyclen. De zeer interessante 3D-print technologie zal ook in de toekomst blijven groeien. En zal zo zelfs een technologie worden die veel traditionele productiemethodes zal inhalen.