Alles wat met “groen zakendoen” te maken heeft
 
Steeds grotere zorgen over tekort aan werknemers in de agrarische sector

Steeds grotere zorgen over tekort aan werknemers in de agrarische sector

De afgelopen jaren is het tekort aan werknemers in de agrarische sector alleen maar verder toegenomen. Dit aantal is dusdanig afgenomen dat zelfs de oogst het afgelopen jaar in gevaar dreigde te komen. Er zijn ook zorgen over de nieuwste oogstseizoenen. De tekorten zijn nauwelijks nog op te lossen. Niet alleen als het gaat om telers, maar ook om andere functies. Zo zijn er nauwelijks nog hoog opgeleide mensen die voor een baan binnen deze sector kiezen. 

Dit levert grote problemen op. Dit is duidelijk terug te zien op de arbeidsmarkt. Agrarische bedrijven vechten letterlijk om nieuw personeel. Ze bieden de beste voorwaarden aan en een veel hoger salaris dan dat je bij andere soortgelijke beroepen mag verwachten. En nog mag het niet altijd baten. Met alle gevolgen van dien. Wanneer komt de oplossing? Hoe kan dit überhaupt opgelost worden? En wat doe je als je nu als agrarisch ondernemer op zoek bent naar nieuw personeel? 

Werving & selectie door deskundigen laten uitvoeren 

Gelukkig beginnen er ook oplossingen door te sijpelen. Zo zijn er diverse bedrijven die zich inmiddels aanbieden om de werving en selectie voor de agrarische sector op zich te nemen. Als het bedrijven dus niet zelf lukt om geschikte kandidaten te vinden. Of als dit simpelweg te veel tijd in beslag neemt, dan kunnen zij zich richten tot een dergelijk bedrijf en zullen zij deze taak op zich nemen. 

Een groot voordeel is dat zij met hun expertise niet alleen in staat zijn om goede matches te maken, maar dat ze ook nog eens over een gigantische database beschikken. Ook van mensen die nu misschien niet actief op zoek zijn naar een baan, maar bij een goede vacature best de overstap willen wagen. Deze mensen zou je anders nooit kunnen bereiken. 

Het inschakelen van een interim bedrijf is dus een goede manier om snel aan nieuw en passend personeel te komen. De tekorten worden hiermee niet opgelost, maar het helpt bedrijven wel beter op weg. 

Nieuwe mensen enthousiasmeren 

Dit alles draagt echter niet bij aan het oplossen van de tekorten. Om dit te realiseren, is het belangrijk dat nieuwe mensen enthousiast gemaakt worden. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De agrarische sector trekt de afgelopen tijd niet. Er is dan ook veel onzekerheid en er zal de komende jaren veel veranderen. Ook vanwege milieu overtuigingen. Dit maakt het werk echter juist een stuk interessanter. Er valt veel te veranderen. Er valt veel te vernieuwen. Daarom zijn juist nieuwe, frisse mensen nodig. 

Het plan voor de agrarische sector is dan ook dat zij nieuwe mensen op een andere manier enthousiast weten te maken. Hierbij moeten jonge mensen beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden. Dat zou kunnen betekenen dat er meer op middelbare scholen, maar ook op MBO’s, HBO’s en de universiteit gesproken moet worden. Daarnaast moeten er betere doorgroeimogelijkheden zijn. Jonge mensen willen niet jaren vastzitten aan dezelfde functie. Ze willen kunnen groeien en dat moet mogelijk gemaakt worden om ze verder naar deze sector toe te trekken.